Dry needling ei ole pelkkää kivunhoitoa

Sain tähän kirjoitukseen inspiraation kuluvana kesänä paikkakunnallani järjestettävästä korkeushyppykarnevaalista. Kuivaneulotusta eli dry needling-käsittelyä on käytetty laajasti kivunhoitoon ja siitä on runsaasti tutkimusnäyttöä. Olipa kyse sitten hartian, olkapään, alaselän tai alaraajojen pehmytkudoskivuista johtuva vaiva niin näihin kuivaneulotus on hyvinkin käyttökelpoinen hoitomuoto. Tästä ei kuitenkaan sen enempää ja näihin aiheeseen keskitytään myöhemmin.

Tässä tekstissä pureudutaan siis kivunhoidon sijasta suorituskykyyn. Kenellekään ei liene epäselvää, että suuressa osassa urheilulajeista alaraajojen voimantuotto on äärimmäisen tärkeässä roolissa. Näihin lihasryhmiin lukeutuu siis vahvat reisien, pakaroiden ja pohkeen alueen lihakset.

Alaraajojen triggerpisteiden neulotuksen vaikutuksista suorituskykyyn on tutkittu muutamaan otteeseen. Tässä tutkimuksessa tutkittiin pohjelihasten neulotusta ja sen vaikutusta hyppykorkeuteen ja siinä saatiin yli 3cm parannus lähtötasoon verrattuna. Toisessa hiljattain julkaistussa tutkimuksessa neuloteltiin laajemmin alaraajojen lihaksia ja sen tuloksissa saatiin juuri samankaltainen tulos. Pohjelihasten neulotuksella saatiin suorituskyvyn kasvua hyppykorkeudessa, voimatasoissa ja vauhdissa kaksi-neljä päivää neulotuksen jälkeen. Kun tutkittiin reisien dry needling-käsittelyä neljän viikon ajan ammattilaistason jalkapallon pelaajilla, havaittiin lihaskestävyyden paranemista ja lonkan koukistuksen liikeradan kasvua sekä lisääntynyttä polven ojennusvoimaa. Vaikutukset oli havaittavissa jopa 4 viikkoa käsittelyn jälkeen. Vammariski pieneni myös loppukauden ajaksi.

Tutkimukset ovat tehty 2017-2018 aikana. Niitä tarvitaan lisää, mutta näytöt ovat erittäin lupaavia.

Reisien ja pohkeen neulotusta

YHTEENVETO

Suorituskyvyn kasvua saadaan aikaiseksi jo yksittäisten neulotuskertojen jälkeen ainakin kaksoiskantalihaksen (pinnallisen pohjelihaksen) triggerpisteiden neulotuksessa. Neulotus kannattaa ajoittaa kuitenkin 48-96h ennen suoritusta.

Pidemmän dry needling-hoitojakson jälkeen voidaan saada pidempiaikaisia vaikutuksia ainakin reisilihaksien liikkuvuuteen ja voimantuottoon.

Kirjoittaja
Tuomas Liikala
Hyvinvointiverstas Relevo

 

Lähteet:

Bandy WD. ym., Comparison of dry needling vs. sham on the performance of vertical jump, 2017

Hacer C. ym., Effect of Dry Needling on Thigh Muscle Strength and Hip Flexion in Elite Soccer Players, 2017

Devereux F. ym, The Effects of Myofascial Trigger Point Release on the Power and Force Production in the Lower Limb Kinetic Chain, 2018

Scroll to top